Sałatki warzywne to doskonały pomysł na pozbycie się kilku zbędnych kilogramów, oczywiście pod warunkiem, że nie będą okraszone tłustymi sosami i dużą ilością majonezu. Ten może być z powodzeniem zastąpiony jogurtem naturalnym, oliwą z oliwek lub gęstym jogurtem greckim. Wszystkie te propozycje mają znacznie mniej kalorii niż klasyczna śmietana do sałatek i majonez. Jednak nie należy też całkowicie wykluczać go, kiedy przyjdzie nam ochota na sałatkę jarzynową, niewielkie ilości majonezu są dozwolone no i oczywiście nie za często a najlepiej, jeśli zrobimy sobie sami majonez w domu. Wtedy mamy pewność, że jest on dobrej jakości i wykonany ze składników naturalnych.
Prócz warzyw i dodatków zagęszczających w naszych sałatki, mogą się znaleźć jeszcze inne smakowite dodatki takie jak mięso z piersi kurczaka bądź indyka, szynka oraz składniki rybne: tuńczyk lub śledź. Idealnie komponują się praktycznie z każdymi składnikami warzywnymi a największą furorę robi sałatka gyros z podsmażonymi kawałkami kurczaka, kapustą pekińską, pomidorem, ogórkiem, kukurydzą i papryką. Ważna jest sama przyprawa – gyros nadająca całej potrawie charakterystyczny aromat. Co najważniejsze do takiej sałatki mięso nie powinno być zbyt mocno opieczone, ponieważ stanie się suche i twarde, wystarczy, jeśli je lekko opieczemy a po chwili opiekania poddusimy w niewielkiej ilości wody, nie straci ono wilgoci. Idealnym dopełnieniem tej sałatki jest ryż – biały lub brązowy.
Składniki rybne lub mięsne, to kwestia wyboru i togo, na co akurat mamy ochotę. Całkowicie wegetariańskie sałatki podawać można z tuńczykiem lub śledziem. Obie te ryby dobrze łączą się z kukurydzą, kapustą pekińską, ziemniakami, czerwoną fasolą czy nawet ze śliwkami suszonymi oraz rodzynkami. W tym celu najlepiej użyć marynowanych filetów śledziowych zamiast ryb z puszki.
Krojone w kostkę lub w paski, łączone z wybranym rodzajem jarzyn mogą być łączone przy użyciu smacznego sosu wykonanego ze śmietany, chrzanu, odrobiny majonezu, kminku i posiekanego koperku a wszystko powinno być doprawione solą i pieprzem. A w momencie kiedy chcemy na szybko przygotować coś z dodatkiem ryb, wystarczy puszka makreli w oleju i cebula, może to być coś w rodzaju sałatki lub pasty idealnej na kanapki. Tak naprawdę sałatki jarzynowe z dodatkami mięsnymi lub rybnymi, mogą się składać z dowolnych składników według gustu.